آشنایی با انواع کامیون

کامیون نام عمومی وسایل نقلیه باری است . یکی از وسایل نقلیه موتوری باری است که قسمت بارگیری آن پیوسته به کشنده متصل است. کامیون بیشتر برای حمل کالا و مواد سنگین استفاده می شود و به عنوان ماشین آتش نشانی نیز استفاده می شود. کامیون ها ظرفیت حمل 6 تن بار یا بیشتر را دارند .

در تعریف تخصصی به وسیله نقلیه موتوری که برای حمل زمینی بارهای سنگین استفاده می شود کامیون می گویند. کامیون ها انواع مختلفی دارند که بسته به نوع اتصال لودر، ظرفیت حجمی و ظرفیت وزنی در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. حداقل وزنی که کامیون ها حمل می کنند 3 تن و این مقدار برای کامیون ها 6 تن می باشد.

طبقه بندی انواع کامیون

ورودی های زیادی برای طبقه بندی کامیون ها وجود دارد که بر اساس آنها می توان طبقه بندی را انجام داد. در اینجا می توانید یکی از این دسته بندی ها را مشاهده کنید:

 

از نظر اتصال باک و کشنده: شاسی یکپارچه، نیمه تریلر، تریلر فول.

از نظر روش تخلیه خاک: تخلیه از پشت، تخلیه از زیر، تخلیه از پهلو، تخلیه از جلو.

از نظر قابلیت استفاده از شبکه راه: جاده، خارج از جاده.

از نظر نوع چرخ: چرخ لاستیکی، چرخ زنجیر.

ظرفیت کامیون: ظرفیت وزنی (تن)، ظرفیت حجمی (متر مکعب)، خط سطح آب، انباشته (انباشته شده).

انواع کامیون و کامیونت

 

کامیونت یا خاور:

کامیون هایی که بارهایی با وزن 3 تن تا حداکثر 6 تن حمل می کنند. انواع مختلفی از وسایل نقلیه از جمله کامیون، هیواندا، 911، سرپوشیده و روباز وجود دارد این دسته از وسایل نقلیه سنگین عموماً به گواهینامه رانندگی بالاتر از سطح دوم نیاز دارند

وسیله نقلیه موتوری باری است که دارای یک اتاق راننده و یک اتاق بار به صورت دو محفظه مجزا بر روی یک شاسی بوده و وزن کل وسیله نقلیه و ظرفیت حمل بار آن از 3.5 تن تا کمتر از 5 تن می باشد.

کامیون خاور: وسیله نقلیه موتوری به محموله ای گفته می شود که دارای اتاق راننده و باربری به صورت دو محفظه مجزا بر روی یک شاسی باشد و وزن کل وسیله نقلیه و ظرفیت حمل بار آن از 5 تن تا کمتر از 6 تن باشد.

کامیون تک محور:

کامیون های دارای یک محور در انتها کامیون های تک نامیده می شوند که می توانند تا 10 تن بار را حمل کنند. از دیگر نام های این نوع کامیون می توان به کامیون 10 تنی، کامیون 6 چرخ و کامیون تک اشاره کرد. طول اتاق یک کامیون معمولا بین 5.7 تا 6 متر است.

مطالعه بیشتر: تولید کننده قطعات خودرو سنگین

کامیون دو محوره:

کامیون هایی که دارای دو محور در عقب هستند، کامیون های دوقلو نامیده می شوند. کامیون های دو محور می توانند تا 15 تن بار را حمل کنند و طول فضای بار کامیون های دو محور معمولاً حدود 7 متر است. کامیون دو نفره، کامیون 10 چرخ و کامیون 15 تنی از دیگر نام هایی هستند که این نوع از کامیون ها را به آن ها می شناسند.

تریلی:

تریلر ماشین سنگینی است که انواع بار را حمل می کند. به قسمت رانندگی این نوع خودروها اسب نیز می گویند. معمولاً در صنعت حمل و نقل ایران از تریلرهای تک محور و دو محور استفاده می شود. لازم به ذکر است که تعداد محورهای تریلر جدا از بار بوده و جزو مشخصات تریلر محسوب می شود.

تریلر برای بارهای بالای 15 تن بسته به نوع کشنده استفاده می شود. حداکثر باری که معمولاً توسط تریلی ها حمل می شود حدود 22 است، اما آنها قادر به حمل بار تا 25 تن هستند.

طبقه بندی کامیون ها بر اساس نوع اتاق

 

کامیون با اتاق:

کامیون هایی که حداکثر ارتفاع دیواره مقاوم اتاق بار از کف اتاق 1.5 متر باشد، کامیون جادار نامیده می شوند. نام دیگر خاور یا خاور رو باز است. هنگام صدور بارنامه نام خودروهای روباز به عنوان مثال خاور اتاقدار نوشته می شود. این نوع خودرو پرمصرف ترین نوع کامیون در صنعت حمل و نقل ایران است. که برای حمل علوفه، میوه و سبزیجات، غذا، برنج، مواد، اجناس کوچک، کارتن، جامبو بگ، بارهای بالا و غیره استفاده می شود.

کامیون لبه دار

در شرق به کامیون ها و تریلرهایی که حداکثر ارتفاع دیواره مقاوم اتاق بار آنها 80 سانتی متر از کف اتاق باشد و دیوار کناری آن قابل باز و بسته شدن باشد، کامیون های جانبی باز، خاور جانبی باز و تریلر های جانبی باز نامیده می شوند یا بغلدار هم می گویند. سایدکارهای بازشو برای بارهایی که توسط لیفتراک بارگیری می شوند مناسب هستند زیرا دیوارهای جانبی آن قابل باز شدن بوده و عملیات بارگیری و تخلیه به راحتی توسط لیفتراک انجام می شود.

کامیون تیغه ای:

این نوع کامیون معمولا برای حمل کانتینرهای 20 فوتی و 40 فوتی استفاده می شود و نمی توان از آن برای حمل بار معمولی استفاده کرد.

کامیون کف:

در خاور به کامیون ها و تریلرهایی که در قسمت بار دیواری ندارند کفی می گویند. کامیون های کفی و کامیون های یک طبقه و کامیون های دو طبقه بسیار نادر هستند و بیشتر ماشین های کف تریلر هستند. از تریلی کف برای حمل بارهایی که با لیفتراک بارگیری می شوند. برای حمل سنگ، بارهای پالت، وسایل نقلیه سنگین و بارهای ترافیکی استفاده می شود.

کامیون سقف دار:

خاور و کامیونی که قسمت بار آن به صورت محفظه سرپوشیده ساخته شده است را مسقف می گویند. مزیت این نوع خودرو ایمنی بار است. ماشین های سقف دار معمولا برای حمل اثاثیه، اسباب کشی و حمل اثاثیه استفاده می شوند.

کامیون یخچال دار:

امروزه خودروهای یخچال دار از نیسان یخچال دار گرفته تا کامیون های یخچال دار در شهرها دیده می شوند. از کامیون های یخچال دار برای حمل مواد غذایی مانند گوشت و لبنیات استفاده می شود.

کامیون تانکر (بار مخزن):

کامیون ها، کامیون ها و تریلرهایی که قسمت بار آنها به صورت مخزن بسته شده و برای حمل انواع مایعات ساخته شده است، خودروی تانکر نامیده می شود که بر اساس ظرفیت مخزن آنها مورد استفاده قرار می گیرد. تانکرهای مواد غذایی معمولا از فولاد ساخته می شوند. در نظر داشته باشید که ماشین های تانک معمولا به صورت تخصصی کار می کنند و مثلا ماشین دارای باک است. پرکاربردترین انواع خودروهای نفتکش عبارتند از: تانکرهای نفت مایع، تانکرهای بنزینی، تانکرهای آب، تانکرهای روغن خوراکی، تانکرهای نفت صنعتی، تانکرها. شیر و...

کامیون بنکر:

کامیونی که محموله آن مخزن بسته است برای حمل انواع مواد جامد چکش خوار (فله) مانند سیمان که در ساخت بتن استفاده می شود ساخته می شود.

کامیون میکسر:

به کامیون هایی که محموله آنها مخزن بسته و دارای میکسر می باشد کامیون میکسر می گویند. از این نوع کامیون برای مخلوط کردن مواد تشکیل دهنده بتن و حمل آن به محل مصرف استفاده می شود. این کامیون دارای مخزن چرخشی است که تا رسیدن به مقصد خشک نشود.

کامیون کمپرسی:

کامیونت، کامیون ها و تریلرهایی که قطعات آنها توسط کمپکتور تخلیه می شود، کمپرسی نامیده می شود. کامیون کمپرسی برای حمل مصالح ساختمانی، بارهای فله، خاک، سنگ آهن و غیره استفاده می شود.

ترانزیت یا تریلی چادری:

به چرخ دستی های سقف دار، ترولی های ترانزیت یا چرخ دستی چادری می گویند. نام ترازیت به این دلیل است که از این نوع خودرو برای بارهای گمرکی و صادراتی استفاده می شود. محموله این خودرو توسط برزنت پوشانده شده و برای حمل انواع بارهای سنگین و همچنین بارهایی که نیاز به آب بندی دارند استفاده می شود.

تریلر جامبو:

نوعی تریلر چادری است که حجم بیشتری از کالا (حدود نیمی از دهانه) در آن بارگیری می شود.

بوژی:

بوژی یا واگن هزار چرخ نوعی تریلر با محورهای متناسب با میزان بار است و برای حمل بارهای بسیار سنگین به منظور کاهش فشار بار در جاده، راه آهن و همچنین وسایل نقلیه استفاده می شود.